Jodoh? Apa itu?

Taken from a friend.

 

“SENARIO DI BAWAH – NILAIKAN 

1 ) kalau seorg lelaki berkahwin dengan sorg wanita yg dicintai – bolehkah dia kata ITU JODOH aku , definitely?

2) apa kata kalau seorang lelaki soleh yang hampIr berkahwin tapi tunangnya well…somehow menemui penciptanya?
nak kata iotu jodoh ke?

3 ) apa kata seorang lelaki yg bercinta , bernikah dan kemudian bercerai – apakah itu dikatakan jodoh?

4) apa kata you dalam situasi ni – seorg warga adam bertemu, bercinta, bernikah dan kemudian si isteri mati , dan kemudia berkahwin lain?

5) seorg warga Adam yg kahwin > 1 ? jodoh ? boleh kekal dengan ke – 4 isterinya atau well tercerai salah satu, dua , n….n= integer

so siapa jodoh dan apa yg bukan jodoh , dan camner nak define jodoh? 

so kat mana dan siapa jodoh /

apa maksud jodoh – satu yg bersifat malar ? atau relative?

okay now I give you one last example : kalau seorg warga adam marries the love of his life dan wanita tu meninggal dan u know dia tak kahwin
itu jodoh ?

kalau seorang warga adam tak kahwin 

itu jugak jodoh ?

now 
define jodoh dan relative nature of jodoh ?

actually no one can definitely claim itu dia jodohku sebab ingat di ATAS SANA yg mengetahui segala sesuatu , ilmu- Nya luas

so nak kaitkan jodoh dengan qada dan qadar is by way too complicated.

yg you can do ikthtiar dan ikhtiar tu pahala.

doa…

perkahwinan itu hiasan

well…ada ayat quran yg kata wife children are adornment – tapi saya rasa yg lebih arif tahu tu tafsirkan ini in wider context and the right context.

perkahwinan itu sunnah , u know what is sunnah , right?

so …

u know 
bila ada persoalan yg basic macam ni just back to basic understanding and go on from there”